ΣΠΟΥΔΗ ΖΩΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Τα χρόνια που ζούμε σήμερα έχουν το προνόμιο να σφραγίζουν με την αισθητική τους, την ανομοιομορφία και την πολλαπλότητα της έκφρασης κάθε είδους σκέψης, πιστεύω, αγάπης, πίστης και πολλών άλλων πνευματικών ιδεών….

Η γνώση του μυσταγωγού και οι απαιτήσεις, αλλά και κάθε άλλου μυημένου, που αυτός έτσι νομίζει, έχει καλυφθεί από ελαττώματα, όπως προσποίηση, μίμηση, φιλαρχία , φιλοδοξία κοροϊδία και αλλά πολλά. Αλλά πάνω από όλα τα συμφέροντα μιας ομάδας «ισχυρών» που διαθέτη κάποιος, και δεν στηρίζεται στην ταπεινοφροσύνη, στην φοίτηση της Τεκτονικής,  την αξιοκρατία… Εδώ δεν υπάρχει προσπάθεια που να αντιπροσωπεύει τον γνήσιο μυσταγωγό.

Βιώνουμε την εποχή που η Βασιλική Τέχνη  (κάποιοι πολύ ειδικοί  δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό απλά το αναφέρουν…) έχει απομακρυνθεί από τους πολλούς και τελικά η ουσία της είναι καθηλωμένη στο παρελθόν. Αυτό που συνεχώς επικολλούμεθα είναι ποιοι είμαστε κάποτε, καπηλεύοντας πολλές φορές ονόματα επιφανών μυσταγωγών. Ενώ ο σημερνός άνθρωπος, δεν έχει τα φόντα παλαιοτέρων σε θέματα φιλοσοφίας και μυσταγωγίας. Άσε τι νομίζει ο ίδιος….

Οι κώδικες προσέγγισης έχουν σβηστεί  και η απαιτούμενη από τους μυσταγωγούς ευαισθησία και πνευματικότητα ολισθαίνει αντιμέτωπη με την χυδαιότητα, την ευκολία, τα άπειρα δικαστήρια (η πραγματικά πρωτοφανείς απαράδεκτη πλευρά)  και δεν μας έφταναν όλα αυτά έχουμε και το Bulling της παρέας των «ισχυρών» για το που θα  καταλήξει ο ανελεύθερος φιλόδοξος αρχομανής βαθμολαγνος  «μυσταγωγός»…

Ο Νάγος, υπήρξε ο πρώτος, αν δεν κάνω λάθος, στοχαστής που διατύπωσε την άποψη, ότι ο μυσταγωγός και η μυσταγωγία είναι αθάνατη. Ίσως η αισιόδοξη αυτή άποψη να είναι καρπός της ιδεολογικής του διαίσθησης. Σήμερα  η ιδέα φτάνει κορεσμένη και ανιαρή μέσα σε μια αντιαισθητική σκοτοδίνη….

– Μήπως όμως όλες αυτές οι σκέψεις, είναι άστοχες διαπιστώσεις και αισιόδοξα δεχόμενοι το αύριο, μπορούμε να δούμε στοιχεία αναγνώρισης του συστήματος;

– Μήπως οι καθοριστικές αξίες του παρελθόντος είναι υπαρκτές έστω και υπό διωγμό;

Όσοι όμως ακόμα διαθέτουν ερωτήματα και αμύνονται εναντίον της ερήμωσης των πάντων και ιδιαίτερα στην ιδεολογική  ερήμωση, ίσως γνωρίζουν τις απατήσεις και διαισθάνονται τις πιθανές διεξόδους.

Εάν δεχθούμε ότι το έργο της Βασιλικής Τέχνης είναι προϊόν της συμφωνίας του εσωτερικού κόσμου του μυσταγωγού, τότε μπορεί να ισχύει το κριτήριο αξιολόγησης και το κριτήριο της ταύτισης του μυσταγωγού με το έργο που επιτελεί η καλύτερα προσπαθεί να επιτελέσει.

Η παιδεία του καθενός μας έχει σαν ιδανικό την διαμόρφωση  Ελευθέρων ανθρώπων, ελευθέρων χαρακτήρων, εξ ου και το τρίπτυχο της Γαλλικής επανάστασης  Ελευθέρια – Ισοτης – Αδελφότης.

Όμως υπάρχει εισβολή από δήθεν γνώστες του αντικειμένου, εντελώς άσχετοι, παραγοντίσκοι που νέμονται την εξουσία. Τη εξουσία του πνεύματος, νομίζοντας ότι βρίσκονται σε κοινωνικούς η άλλους συλλόγους… Παρ’ όλη όμως την πνευματική παρακμή και θνησιγενή παραγωγή σκέψης και γνώσης, η πραγματική Βασιλική Τέχνη με μια μεταφυσική δύναμη υπερνικά το χάος που δημιουργήθηκε από ανθρώπους ρηχούς στο πνεύμα και όχι μόνο.    Οι πραγματικοί μυσταγωγοί – δημιουργοί – τεχνίτες της Βασιλικής Τέχνης δίνουν έργο διαχρονικά και ικανό να συγκίνηση όσους αντιστέκονται στην Παράγκα που δημιουργούν άνθρωποι φιλόδοξοι, αρχομανείς, συμφεροντολόγοι… ανίκανοι πνευματικά.

Τέλος μέσα στο αντιφατικό φάσμα του κόσμου και της ζωής, ο μυσταγωγός είναι το αέναο συμβάν πολλαπλασιασμού της δημιουργίας. Όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους και ιδέες μπορούν να μετέχουν σ’ αυτό το συμβάν.

– Δεν δικαιούνται όμως κάποιοι,  να ευτελίζουν το περιεχόμενο της Βασιλικής Τέχνης.

– Δεν δικαιούνται  κάποιοι να συμπεριφέρονται πέραν των οροθεσίων, που σίγουρα είναι καταγεγραμμένα..

– Δεν δικαιούνται κάποιοι να μας παίρνουν αυτό που αγαπήσαμε και αγαπάμε, υπερασπιστήκαμε και πιστέψαμε, αγωνιστήκαμε  και αγωνιζόμαστε, σε αντάλλαγμα μιας θέσης, χωρίς θέσεις, αλλά με γνώσεις…

 

Η μελέτη της φύσεως και η παρατήρηση των φυσικών φαινομένων αποτελούν ένα από τα μέσα και τα πνευματικά εργαλεία που διαθέτουν για να «δουν τις ακτίνες του φωτός», όπως αναφέρουν τα τυπικά. Επίσης  πρέπει να καλλιεργούνται οι επιστήμες και να μελετούν τα φαινόμενα, διότι όλα αυτά δύνανται να γίνουν πηγές αρετής.

Με την σκέψη μου επηρεασμένη από  αυτές διδασκαλίες, θα επιχειρήσω να παρουσιάσω ένα διάγραμμα, σχετικά με το τι πρέπει να πιστεύει ο σημερινός μυσταγωγός και ίσως ένας υποψήφιος να μπορέσει να ενημερωθεί κάπως καλυτέρα πριν την εισδοχή του.

Στα κεφάλαια που ακολουθούν αναπτύσσεται

Στο Πρώτο, – Η ζωή του τέκτονα, Τι πρέπει να γνωρίζει και να πιστεύει. 

Στο Δεύτερο κεφάλαιο – αναπτύσσονται οι τρεις μεγάλες αρχές της ζωής, αυτές που πρέπει να ακολουθήσει στη πορεία της ζωής του ο σωστός άνθρωπος την  (Αγάπη – Αρωγή – Πνευματικότητα) και

Στο Τρίτο κεφάλαιο – το  επιστέγασμα της ζωής που είναι  ο Θάνατος.

Κάτι που θέλω να τονίσω είναι ότι  σε διάφορα σημεία του κειμένου επαναλαμβάνονται κάποια βασικά στοιχεία στο ίδιο θέμα, χάριν ολοκλήρωσης της έννοιας του κεφαλαίου.

 

Εντέλει μην ξεχνάτε, πρέπει να έχετε κατά νουν ότι η προσπάθεια είναι, δια να κατέλθομε εις τα βάθη της συνειδήσεως και να γίνουμε καλύτεροι, όχι κανενός άλλου, αλλά του ίδιου μας του εαυτού.

Σωτήρης Νικολακόπουλος