Λαξεύοντας (Ποιηση)

Λαξεύοντας - Σωτήρης Ι. ΝικολακόπουλοςΞεκινάω με την πεποίθηση ότι η ποιητική τέχνη σημαίνει αισθητική αφομοίωση και κατανόηση της πραγματικότητας σε μια καλλιτεχνική ανάπλαση και μετουσίωση. Αυτό μου υπενθυμίζει ότι και η ποιητική τέχνη υποτάσσεται στις βασικές αρχές του τάγματός μας. Εδώ ακριβώς στρατεύομαι. Στρατεύομαι σε κάτι που μου προξενεί και μου ασκεί μια ακαταμάχητη έλξη, αποτελεί δε το υπόβαθρο της ζωής μου διότι πιστεύω στην πρακτική του. Στην πρακτική του συστήματος που θέλω και υπηρετώ, αλλά από την άλλη τόσο βαθειά αγαπώ.

 

Αστράτευτος τέχνη δεν υπάρχει και δεν υπάρχει, γιατί στο κοινωνικό γίγνεσθαι συνδέεται με όλα τα φαινόμενα της πνευματικής ζωής, αλλά και της κοινωνίας. Βλέπετε αυτά που γράφω έχουν σαν στόχο τον τεκτ:. και τον τεκτ:. γενικότερα, δηλαδή τη ζωή μας, τις σχέσεις μας, τον αγώνα μας, τα συναισθήματα και για ότι ακόμα καλύτερο υπάρχει στη ζωή. Πιστεύω ότι η ποίηση με τον τεκτ:. βαδίζουν αγκαλιά στον πύρινο κύκλο της ζωής μας, το κάθε ένα έχει τη δική του μερίδα στην ανάπτυξη των αισθήσεων της ζωής. Η ποίηση δεν κοιτάζει το πραγματικό, όμως το μετουσιώνει δημιουργικά, την ονομάζουν δε και “πίνακα ηθών” από το γεγονός ότι όποιος γράφει εκφράζει κατά την άποψή μου τον άνθρωπο και την κοινωνία του, προβάλλοντας μέσα από τους στίχους εικόνες, ήθη, έθιμα, ηθική, ήθος, χαρές, λύπες, πίκρες, το ιδανικό της αγάπης, του έρωτα, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδελφότητα και τόσα άλλα.

Σε ότι γράφω μεταφέρω και την αγωνία μου για το υλιστικό παρόν σε μια κοινωνία χωρίς ηθικές αξίες και ανθρώπους χωρίς ιδανικά. Αγωνία για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας που μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον υψηλών τεχνικών επιτευγμάτων, αλλά χαμηλού έως ανύπαρκτου πνευματικού πολιτισμού. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις με το παράδειγμα μας, σε μια πραγματική τεκτονική ζωή και να δείξουμε τον πνευματικό δρόμο στις καινούριες γενιές. Ο τεκτ:. είναι σίγουρο και το γνωρίζουμε όλοι μας, παρέχει το πλαίσιο για αναβάθμιση των ανθρωπίνων σχέσεων με τα διδάγματα του, τη φιλοσοφία του που είναι η κατανόηση η αγάπη, η ταπεινοφροσύνη, η συγγνώμη και τόσα άλλα

 

Ότι ακολουθεί εγγράφει για μας όλους και πιστεύω ότι αυτός που θα το διαβάσει θα μπορέσει να βρει σε κάτι από αυτά, ένα ίχνος της συμμετοχής του. Ας τα διαβάσετε λοιπόν και θα έχετε εκτελέσει κάποιον προορισμό: την αγάπη της αιτίας.

Σωτ. Ι. Νικολακόπουλος
ISBN 978-960-8160-36-1,