Στο Λυκαυγές (Ποιηση)

Στο Λυκαυγές - Σωτήρης Ι. Νικολακόπουλος

Δεν είναι εύκολο να αποτυπώσεις στο χαρτί τις εντυπώσεις που σου δημιουργεί το έργο του Σωτήρη Νικολακόπουλου, χωρίς να αναφερθείς στον ίδιο.

Ο Σωτήρης Νικολακόπουλος είναι ένας πολυσχιδής και πολυδιάστατος άνθρωπος. Θα ανέμενε κανείς η επιστήμη του – η επιστήμη της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών – να έχει μηχανοποιήσει τη σκέψη και τη σταδιοδρομία του. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένας ανήσυχος, σκεπτόμενος και πλούσιος σε αισθήματα εξερευνητής. Ερευνά τη φύση και παρατηρεί τα φαινόμενα διασχίζοντας τα δάση και ανεβαίνοντας στις βουνοκορφές. Τον μαγεύει η τέχνη, κυρίως η ζωγραφική, που μπορεί να τη μελετάει και να την αξιολογεί. Στη ζωγραφική βρίσκει την αρμονία των χρωμάτων και την έμπνευση των συνθέσεων, μαθητεύοντας κοντά στο δρόμο που επέλεξαν οι δημιουργοί για να εκφρασθούν.

Η καλλιέργεια της ψυχής, συμπληρώνεται από την επιμελή του ενασχόληση με τη φιλοσοφία. Ο Σωτήρης Νικολακόπουλος ψάχνει και ψάχνεται. Ξεχειλίζει από εντυπώσεις και από ιδέες. Η τυποποιημένη γλώσσα των υπολογιστών δεν είναι ικανή να χωρέσει τη γλώσσα της ψυχής του και βρίσκει λύτρωση με την ποίηση.

Ο ποιητικός του λόγος είναι ακτινογραφία του ίδιου. Αυτά που παρατηρεί, αυτά που ψάχνει και αυτά που σκέπτεται, ξετυλίγονται αδρά και συμβολικά, όπως βγαίνουν από τον εσωτερικό του κόσμο. Άλλοτε  πραγματιστής, άλλοτε αισιόδοξος και ρομαντικός, άλλοτε υπερβατικός και απόκρυφος, πάντοτε όμως ειλικρινής, μας αποκαλύπτει τον εαυτό του.

Η ποιητική χάραξη του Σωτήρη Νικολακόπουλου έχει τις ψηφίδες από μια πλατειά εποπτεία των θεμάτων που αισθάνεται και βιώνει, αλλά κυρίως έχει τη σφραγίδα της ειλικρίνειας και της ανθρωπιάς.

Νίκος Μακρής