Τα ιδιαίτερα της Πάτρας (ΙστορικοΛαογραφικο Δοκιμιο)

Τα ιδιαίτερα της Πάτρας - Σωτήρης Ι. ΝικολακόπουλοςΠροσωπικά θεωρώ το βιβλίο αυτό ως ένα μέρος της κοινωνικής Ιστορίας της Πόλις που με γέννησε και το αφιερώνω σε όσους αγαπούν την πανέμορφη αύτη πόλη. Ελπίζω διαβάζοντας το να βρείτε ενδιαφέρουσες και πολύ, πολύ ευχάριστες στιγμές από την ζωή σας….

Σαν Πατρινός με περισσότερη διάθεση του χιούμορ, αλλά και γνωστική διάθεση, με άγγιξε το θέμα της αγάπης μου για την πόλη που με γέννησε. Έτσι σίγα, σιγά άρχισα να συλλέγω λέξεις που λέγαμε μόνο εμείς οι Πατρινοί και όχι μόνο. Γνωρίζοντας την Πάτρα και ζώντας την με τους ανθρώπους της, τα μέρη της, που όλη μέρα τριγυρίζαμε σαν παιδιά ,σαν έφηβοι και μεγαλύτεροι, γνωρίσαμε τα καφενεία της, τις παλιές ταβέρνες, τους κακόφημους οίκους της, τα μπουρμπουλια που λαθραία μπαίναμε μικροί, τους μασκαράδες και τις μπούλες και χιλιάδες άλλα, κατάφερα να συλλέξω λέξεις και φράσεις των ανθρώπων της, την ιδιαίτερη γλώσσα τους και γλώσσα μου και άλλα πολλά που κάποιοι ίσως μέσα από αυτές τις γραμμές θα μάθετε. Ενθυμούμενοι την ιστορία της Πάτρας συνοπτικά, μπορούμε να καταλάβουμε τους επηρεασμούς των κατοίκων της στο διάβα του χρόνου. Πιθανόν με παραφθορές διαφοροποιήσεις κλπ οι λέξεις να έφτασαν σε μας.

Λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο οι Πατρινοί, (πιθανόν και κάποιοι άλλοι, κοντινοί οι μακρινοί). Λέξεις που ίσως να μην τις καταλαβαίνουν κάτοικοι άλλων πόλεων και που για την Πάτρα και τους Πατρινούς είναι ξεχωριστό λεξιλόγιο που ακολουθούν στην καθημερινότητά τους.

Αγγελάκη Εκδόσεις, 2017
110 σελ.
ISBN 978-960-616-008-0